Yusuf UYANIK – BLOG

“an operating system wasn’t found” Hatası Çözümü

Windows 10 işletim sisteminde disk management bölümünde hatalı bir işlem yapmam sebebi ile aktif olması gereken (C:) sana sürücüsünü pasif ederek (D:) sanal sürücüsünü aktif etmiş bulundum.

İşletim sistemini restart ettiğimde ise sistem boot olmadığı için aşağıdaki hata ile karşılaştım.

“an operating system wasn’t found try disconnecting any drives that don’t contain an operating system”

Benzer durum Windows 8.1 işletim sistemini de kapsamaktadır.

Alınan hata, HDD içerisinde boot edilmeye hazır bir işletim sistemi olmadığını ifade etmektedir. Bunun birçok sebebi olabilir, hata çözümlemelerini sırası ile denemenizi öneririm.

Öncelikle BIOS seviyesinde boot list’inizde ilk sırada USB bulunuyor ise ve siz boot edilebilir bir USB bellek taktıysanız, sistem kendini USB üzerinden başlatmayı deneyebilir. Bu sebeple USB belleği ya da benzer şekilde sonradan takılan harici disk mevcut ise bu harici diskin PC ile bağlantısını keserek tekrar kontrol etmelisiniz.

Değinmek istediğim nokta, daha basit bir şekilde problemi çözmek yerine, ilerleyen aşamada göstermiş olacağım yöntem ile işletim sistemine kalıcı hasar oluşturmanızı önlemek.

Yöntem 1

Dil ve klavye seçeneklerini TR olarak ayarlayabilirsiniz.



Yöntem 2

Dil ve klavye seçeneklerini TR olarak ayarlayabilirsiniz.

(*) işareti olup olmadığını görmek için Gpt sütununa bakın, ilerleyen aşamamızı bu bölümdeki (*) işareti belirliyor olacak.

— Gpt bölümünde (*) var ise Gpt

— Gpt bölümünde (*) yok ise MBR



MBR için Çözüm Yöntemi

C: diski içerisinde Windows klasörünü göremezseniz, alternatif olarak diğer seçenekleri denemeye devam edin, “D:” “E:” “F:” “G:” şeklinde, hangisinde Windows klasörü var ise odağımız o disk olacak.

“Boot files successfully created”

İşlem adımları doğru yapıldı ise restart sonrasında işletim sisteminiz sağlıklı bir şekilde açılıyor olacaktır.

Exit mobile version