Kafein araştırmasına başlamama takıldığım bir Body sitesindeki mesaj sebep olmuştu, sonrasında cardio yaptığım günler bir bardak kahve içmeye başladım, içtiğim günlerde gerçekten verim aldığımı hissettim bu piskolojikmidir bilemem ama piskolojik olsada vücut kaldırmadıktan sonra o kadar koşuya nasıl dayanabilirdim ki. Kafein bazılarına göre kilo bazılarına göre bağımlılık bazı bayanlara görede selülit yapıyor diye çeşitli yazılar okumuştum. Aslında kafein nedir ? yararları nelerdir ? zararları nelerdir ? hangi içeceklerde ne kadar kafein var ? gibi soruların cevaplarını buldum ve sizlerle paylaşıyorum. Her şeyin fazlasının zarar olduğunu unutmamanızda fayda var (:
Kafeinin kanser riskini artırdığına ilişkin hiçbir kanıt bulunmuyor. Ancak kanser denildiğinde kadınların ilk aklına gelen kanser türlerinden bir meme kanseri; ve kafeinin meme dokusunu etkileyerek kist oluşumuna neden olduğu yolunda söylentiler dolaşıyor.
Kafein almayı bıraktıktan sonra kendilerini daha iyi hissettiklerini söyleyen hastalar yok değil. Öte yandan Amerikan Beslenme Derneği tarafından yürütülen bir çalışma, kafeinin göğüs dokusu üzerinde herhangi bir etkisi bulunmadığını gösteriyor.
Ancak bu konuda da tam bir görüş birliğine varılmış değil. Daha eski araştırmalar, günde 500 mg’ın üzerinde – beş fincandan fazla kahveye eşdeğer – kafeinin kist oluşumu riskini artırdığını göstermekteydi. Bu durumda verilebilecek en akla yakın tavsiye, kist oluşumuna yatkın olan ve göğüslerinde ağrı ve şişlik hissedenlerin kafein tüketimini sınırlandırmaları olabilir.
Kafeinin Faydaları
Araştırmalar, kafeinin pek çok olumlu etkisinin de bulunduğunu gösteriyor. Herşeyden önce, kafeinin psikolojik bir canlandırıcı olduğunu söylemekle başlayalım. Uyku hali yaratan adenosin adlı bir beyin kimyasalını bloke eden kafein, düşünsel performansı artırır ve ruh haline olumlu katkıda bulunur. Üstelik bu etkisini 50 mg’dan az dozlarda (örneğin bir fincan çay ile) dahi gösterir.
Kas koordinasyonunu ve gücü artırır.
Enerji sarfiyatını yükseltir ve daha fazla kalori yakmaya yardımcı olur.
Akciğerlere giden solunum yollarını rahatlatır ve astım krizlerini azaltıcı etkisi vardır.
Bağırsakları yumuşatıcı bir etkisi vardır. Ancak fazla alındığı takdirde ishale yol açabilir.
Günde 2-3 fincan kahve içen erkeklerde safrataşı oluşumunu azalttığı görülmüştür.
JAMA’da yayınlanan yeni bir araştırmaya göre kafein tüketimini artırarak Parkinson riski azaltılabilir.Kanser
Yeşil ve siyah çay gibi, kahve de antioksidanlar içeriyor. Bu da kansere yol açan hücrelerin çoğalmasını engelliyor.
Baş ağrıları
Migreni olumsuz yönde etkileyen kahve, şaşırtıcı bir biçimde baş ağrısına iyi geliyor. Baş ağrısı ilaçlarında bulunan bazı maddeleri içeren kahve, ağrı kesicilerle kıyaslandığında, yüzde 40 oranında baş ağrısında daha etkili oluyor.
Beyin uyarımı
Kahve konsantrasyona yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalarda, okul çağındaki çocukların az miktarda kahve ile süt içtiklerinde sabahki derslerinde daha başarılı oldukları görülüyor.
Karaciğer sağlığı
Düzenli kahve içenlerin siroz gibi karaciğer rahatsızlıklarından daha az şikayet ettiği görülüyor.
Safra taşları
Kadın vücudu erkeğe kıyasla iki kat daha fazla safra taşı üretiyor. Günde dört bardak kahve içen kadınların içmeyenlere oranla yüzde 25 daha az safra taşından şikayet ettiği kanıtlandı.
Cilt
Yapılan çalışmalarda bilinenin aksine; kahvenin selülite karşı faydalı olduğu görülüyor.Kafeini Bırakmalı mı?
Bu karar kişiden kişiye değişiyor. Uzmanlara göre kafein tüketiminden uzak durması gereken kişiler şöyle sıralanıyor:
Hamileyseniz veya hamile kalmak istiyorsanız,
Yüksek tansiyonunuz varsa,
Çarpıntınız varsa,
Midenizde yanma hissediyorsanı z,
Panik ataktan şikayetçiyseniz,
Mesane problemleriniz varsa, kafeine dur demeniz iyi olur.
Ayrıca osteoporoz risk grubundaysanı z yeterince kalsiyum aldığınızdan emin olmanız gerekiyor. Kafeinden vazgeçmeye niyetiniz yoksa da en azından ölçüyü kaçırmamanızda fayda var. Günde 400 mg’ın üzerinde kafein tüketimi zararlı bulunuyor. Şayet belirtilen sorunlar sizin için geçerli değilse ve herhangi bir şikayet yaşamıyorsanız, günde 3, 4, hatta 5 fincanı keyifle yudumlayabilirsiniz .Kaynaklar:
Sabah Gazetesi & Yusuf Uyanık düzenlemeleri ve eklemeleri
Hangi İçecekte Ne Kadar Kafein Var ? (100gr’da)
Kahve (Filtre) – 60 mg
Kahve (kuru) – 42 mg
Çay – 28 mg
Coca Cola 13 mg
Hazır kahve – 95 mg
Espresso – 50 mg
Kafeinsiz kahve – 3 mg
Portakallı gazoz – 40 mg
Gazoz – 54 mg
Demlenmiş çay – 35 mg
Yeşil çay – 25 mg
Poşet çay – 25 mg
Sütlü kakao – 8 mg
Kahveli dondurma – 85 mg
bunların yanındada çikolatalarda;
Bitter çikolata – 31 mg
yararlı bilgiler sağolasın.
çok yararlı bilgiler teşekkürler
tesekkur tusuf
3gündür sağ bacağım öyle ağrıyorki ortepediye gidiyorum yırtık şüphesi var diye mr istedi.maddi durumda dolayı gidemedim .poşette satılan kahvelerden içtim ağrım geçiyor sebebi damarların genişleyıp kahveninde daraltıyor olmasımıdır
Maalesef bu konuda bilgim yoktur, daha sağlıklı bilgi alabileceğiniz sağlık sitelerindeki doktorlar ile temasa geçebilirsiniz.
çoğu bilgiler diğer kaynaklardanda karşılaştırdığım üzere doğru.ama çok daha kanıtlanmış bilgiler gerekiyor mutlaka !
hazır kahve dediğiniz normal 3ü1 arada olanlar mı??
Evet. Öyle de denebilir, çeşitlerine göre farklılık göstermektedir. (bol kahve, karamel, şekersiz)